LUPTA pentru pensia alimentară. SITUAȚIA ABERANTĂ în care judecătorul a dat MAI PUȚIN decât a oferit tatăl

» Posted by on 19 decembrie 2013 in Juridice | 1 comment

Părinţii care primesc custodia copiilor văd greu banii pentru întreţinerea lor. Rău-platnicii riscă până la trei ani de închisoare sau executarea silită, iar cei care nu au niciun venit vor fi obligați să presteze muncă în folosul comunității.

Mulţi părinți refuză să le dea copiilor pensia alimentară cuvenită, iar părinţii singuri sunt nevoiţi să se războiască prin tribunale pentru a obţine o brumă de bani sau o mărire. În cele mai multe cazuri este vorba de taţi, iar motivele nu ţin neapărat de criză.

Sunt şi situaţii în care copiii sunt folosiţi pentru a avea acces la contul gras al fostului soţ. Custodia comună vine să reglementeze situaţia, obligându-i pe ambii părinți „să împartă” şi copilul, şi responsabilitatea financiară.

Abandonat şi lăsat fără alocaţie

Mirela Popa, 38 de ani, din Bucureşti, a divorţat acum 12 ani, iar instanţa i-a încredinţat custodia fetiţei şi l-a obligat pe tată la plata unei pensii de 100 de lei. Acesta şi-a onorat obligaţia o perioadă, după care a plătit sporadic. Între timp, banii s-au devalorizat, iar nevoile copilului au crescut, aşa că în luna februarie a acestui an, mama s-a adresat instanţei pentru o mărire. Numai că aici, surpriză. Deşi tatăl, care deţine mai multe afaceri, a fost de acord ca suma să crească la 300 de lei, un judecător de la Judecătoria Sectorului 4 a stabilit pensia la 197 de lei.

„În hotărâre scrie că tatăl nu s-a prezentat în instanţă şi că eu am fost de acord să renunţ la cheltuielile de judecată, ori acest lucru nu s-a întâmplat. Judecătorul a greşit hotărârea şi ne-a pus să facem recurs, care înseamnă alţi bani şi timp pierdut. Așteptam plata retroactiv, iar acum, de Sărbători, ne este foarte greu”, povesteşte Mirela, care e ospătăriţă într-un restaurant din Capitală. Fata, care are acum 18 ani, are nevoie de bani pentru meditaţii, dar şi pentru a-şi trata unele afecţiuni.

Deşi în 90% din cazuri, taţii sunt rău-platnici, sunt şi situaţii în care mamele se fac vinovate de abandon. După divorţ, Valentin Dumitru, 5 ani, a fost încredinţat mamei. De peste un an, femeia a refuzat să-l mai ţină şi copilul locuieşte cu tatăl şi cu bunicii din partea acestuia. Pe lângă faptul că nu l-a vizitat, aceasta îi încasează şi alocaţia de la stat. „Nu i se poate imputa pensie alimentară, pentru că, oficial, deţine custodia. Practic însă, noi suntem părinţii lui, noi avem grijă de el și îl întreținem, deși nu avem pensii strălucite”, spune bunica, Alexandra Dumitru.

RTEmagicC_avocat_02.jpgDeşi părintele e obligat să plătească pensie chiar dacă nu are serviciu, de multe ori se ajunge în sala de judecată pentru obținerea acesteia. În general, pensia e calculată la un sfert din valoarea veniturilor, iar în cazul celor fără venituri, la un sfert din salariul minim pe economie. „Părintele poate merge în instanţă sau poate depune o plângere penală dacă e vorba de o întârziere mai mare de două luni. Conform Codului Penal, această infracţiune se pedepseşte cu închisoare până la trei ani sau cu amendă penală”, spune avocatul Titu Eugen Gheorghe (foto).

De la începutul anului, au fost înregistrate peste 11.000 de astfel de sesizări, potrivit statisticilor Inspectoratului General al Poliției Române. Nu au fost puţine situaţiile în care părinţii care nu au achitat pensia au ajuns după gratii. Acum câteva zile, un tânăr de 25 de ani din comuna ieşeană Ruginoasa a fost săltat pentru a executa cinci luni de închisoare, pe motiv de neplată a pensiei alimentare.

Taţii, mai aspru pedepsiţi decât mamele

Bogdan Drăghici, preşedintele Asociaţiei TATA, susţine însă că mamele au beneficiat de un tratament juridic mai blând decât taţii. „Pe vechiul Cod Civil, taţii erau rapid sancţionaţi, condamnaţi şi în cel mai fericit caz, amendaţi penal, pe când mamele erau doar amendate administrativ, adică rămâneau cu cazierul curat. Singura femeie pe care am întâlnit-o într-un penitenciar din acest motiv a fost graţiată”, spune Drăghici.

Custodia comună, introdusă de noul Cod Civil, vine să reglementeze această situaţie, obligându-i pe ambii la plata pensiei. „Dacă unul dintre ei nu plăteşte, se ajunge la executare silită, mai uşor decât în cazul unei plângeri, ce se poate soluţiona în unul-doi ani”. Din păcate, mai spune Drăghici, justiţia raportează în continuare pensia la venituri, şi nu la nevoile reale ale copilului. „Au existat părinţi cu câştiguri de 10.000 de euro, însemnând o pensie de 2.500 de euro, enorm pentru un copil. Ori pensia trebuie să acopere doar nevoile copilului, nu și pe cele ale celuilalt părinte. De exemplu, în cazul lui Victor Pițurcă era justficată nemulțumirea tatălui, pentru că vorbim de o sumă astronomică”.

Scandaluri cu VIP-uri

Nici celebrităţile nu au fost ocolite de scandaluri de acest gen. Instanţa a decis în luna mai a acestui an ca Monica Gabor, fostă Columbeanu, să fie executată pentru neplata pensiei către Irina. Aceasta trebuia să îi dea fetiţiei 1.000 de lei lunar. După ce a divorţat de Elan Schwartzenberg, vedeta TV Mihaela Rădulescu a depus plângere penală împotriva acestuia, pe motiv că nu i-a plătit timp de două luni pensia alimentară fiului lor. De departe, printre cele mai mediatizate cazuri de acest gen a fost cel al lui Victor Piţurcă, obligat de fosta iubită, Vica Blochina, să-i plătească o pensie de aproape 9.000 de euro, pentru copilul din afara căsătoriei. Vica a depus şi o plângere la poliție împotriva acestuia, obligându-l pe selecționer să plătească retroactiv 50.000 de euro.

Sursa: LUPTA pentru pensia alimentară. SITUAȚIA ABERANTĂ în care judecătorul a dat MAI PUȚIN decât a oferit tatăl – Social > EVZ.ro

Avocat Titu Eugen | 0722.377.042 / 0726.595.021
www.avocat-titueugen.ro / www.avocatidinbucuresti.ro

Tipareste Tipareste

1 Comment

  1. tata a murit in 1995,la un an si 6 luni dupa moarte m am mutat in apartament,nu am facut taxa in termen de 6 luni, mama cu care locuiesc si in prezent ne a chemat pe mine si sora in instanta ,acum o luna instanta a hotarat ca eu nu sunt mostenitoare si ma obliga la cheltuieli de judecata ,desi locuiesc in casa din 1997 pana in prezent de ce nu am dreptul la mostenirea tatalui ,tata nu a lasat un testament ,mama nu doreste sa mi dea nimic

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

© Copyright 2023 Eugen Titu.